Transformatiivinen oppiminen – koulutus opettajille

Täysi salillinen työväenopiston opettajia kokoontui perjantaina 7. helmikuuta Tapiolan Itätuulenpiha 1:ssä järjestettyyn tilaisuuteen, jonka teemana oli transformatiivinen oppiminen. Professori Arto O. Salonen luennoi transformatiivisesta (uudistavasta) oppimisesta aikuisopetuksessa.

Alla yhteenvetoa Salosen vaikuttavan ja mieltä avaavan luennon keskeisistä ajatuksista:

Maapallon ihmisten välillä on yhteys, olemme kaikki yhtä kudelmaa. Tärkeää ja ajankohtaista on muuttaa käsitys elintason kohentamisesta kohti elämänlaadun kohentamista. Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentaminen on poikkeuksellinen menestystarina. Kuitenkin yhä nuoremmat jäävät masennuksen vuoksi eläkkeelle, koska tuntevat olevansa olemassa vain talouskasvua varten. Meillä on hienot kulissit, mutta näytelmästämme puuttuu juoni – tarvitaan oman elämän mielekkyyttä ja uudenlaista oppimista. Tähän antaa vastauksen transformatiivinen oppiminen. Ihminen kokee olevansa osa kokonaisvaltaista systeemiä – kudelmaa –  ja tätä kautta löytyy merkitys olemassaololle. Olennaista on toimia, ryhtyä ratkaisijaksi, ja tämän voi tehdä vain olemalla ihminen. Mitkä ovat syyni olemassaololle?

Minkälainen elämän merkityksellisyyttä ja ihmisten arvokkuutta vahvistava yhteiskunta voisi sitten olla?  Esimerkiksi sellainen yhteiskunta, joka poistaa huono-osaisuuden, lisää lasten hyvinvointia ja rakentaa ikääntyville hyvän yhteiskunnan elää. Voisiko olla niin, että sivistyksen ja koulutuksen merkitys on se, että tavoittelemme jotain ylevämpää, kysyy Salonen.

On tärkeää kokea olevansa arvokas, koska on syntynyt ihmiseksi (luovuttamaton ihmisarvo). Haluammeko elää niin, että tulevaisuus on tyytyväinen meihin? On tärkeää kehittää sitä hyvää, mikä meissä on – myös ihmisenä olemisen taitoja.

Tiesitkö? Jokainen kävelty kilometri tuottaa 37 senttiä hyötyä yhteiskunnalle. Jokainen autolla kuljettu kilometri tuottaa 11 senttiä haittaa yhteiskunnalle. Tässä oma etu kohtaa yhteisen hyvän. Ja tähän päästään vain, jos ihminen kokee olevansa osa yhteistä kudelmaa.

Miten me näemme elämän, minkälainen maailmantulkinta meillä on? Teknologiat pitävät huolta vauhdista mutta ihminen näyttää suunnan.

Planetaarinen ajattelu on välttämättömyys. Se syttyy järkeä, tunnetta ja mielikuvittelua yhdistelemällä. Kukoistavan elämän perusta on aineeton, runsas ja kaikkien ulottuvilla.

Jo luennon aikana virisi vilkas keskustelu ja moni lähti uusin ajatuksin iltapäivään.

Teksti: Kristiina Santala, tiedottaja

Kuva: Tuula Alanko, koulutuspäällikkö

Print Friendly, PDF & Email