Ekologisuus oman pihan suunnittelussa

Tiesitkö, että jo muutamalla asialla saa luotua pihasta ekologisemman. Osa ei vaadi edes ylimääräistä rahaa, vaan ennemminkin oikeita valintoja.

Puut ovat tärkeitä

Jos pihalla on isoja ja vanhoja puita, niitä kannattaa vaalia. Isot puut ovat monien hyönteisten, lintujen ja oravien tärkeitä elinympäristöjä. Puut myös vaimentavat tuulta ja ääntä sekä hellepäivinä luovat viilentävää varjoa ja kosteampaa ilmaa.

Jos pihalla ei ole vielä puita, niitä kannattaa istuttaa sinne, tilan koko Esimerkiksi hedelmäpuut ovat hyviä monille pölyttäjille ja ne mahtuvat pienempäänkin pihaan.

Kukkanurmikko

Pihalle voi suunnitella hyönteisille mieluisen kukkanurmikon, perinteisen nurmikon sijaan. Sellaisen voi myös tehdä vanhasta nurmikosta tai jopa siirtonurmikosta.

Kukkanurmikolle valitaan tällöin pihalle sopivia matalia kukkanurmikkokasveja. Sitä voi leikata ruohonleikkurilla jopa kerran viikossa eli se sopii edelleen lasten leikkeihin ja pallopeleihin.

Paljon erilaisia kukkia

Mitä enemmän pihalla on kukkia, sitä paremmin hyönteiset löytävät ne. Kannattaakin suunnitella piha niin, että kukkia on aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.

Puiden ja pensaiden kukat ovat myös tärkeitä. On kukkia, jotka houkuttavat tietynlaisia perhosia ja hyönteisiä. Osa kukkivista kasveista tekee siemeniä tai pähkinöitä, joista riittää ruokaa linnuille ja oraville pitkälle talveen. Eli mitä monilajisempi piha on, sen parempi.

Hulevedet kasveille

Pihan pintavedet ohjataan nurmikolle ja kasvialuille, ei siis kaupungin putkistoon. Silloin vähennetään puhdistamon vesimäärää ja säästyy kasvien kastelulta, kun maa varastoi veden kasvien käyttöön. Ränneistä valuvat vedet voi myös ottaa talteen pihan kasteluvedeksi.

Puutarhajätteille komposti

Syksyllä puiden lehtien ja muun puutarhajätteen kompostointi omalla pihalla on ekologisin ratkaisu ja lisäksi helpoin. Kompostoinnilla säästyy puutarhajätteen autolla kuljettamiselta. Kompostissa erilaiset hajottajabakteerit ja sienirihmastot sekä maan pieneliöt muuttavat maatuvat kasvinosat mullaksi. Kompostimulta onkin kasveille parhainta multaa, koska se on elävää. Siinä on mm. mikrobeja, jotka auttavat kasveja kasvamaan ja lisäävät niiden terveyttä.

Oman pihan suunnittelulla voi siis tehdä ekotekoja.

Teksti ja kuvat:
Sari Weckström, Hortonomi, Espoon työväenopiston tuntiopettaja
https://www.puutarhastudio.fi/
https://sarinpuutarhat.blogspot.com

Espoon työväenopiston alkavat puutarhakurssit


Print Friendly, PDF & Email